CreateDebate


Debate Info

1
2
Pozitivni argumenti - koristi Negativni argumenti -nedostaci
Debate Score:3
Arguments:3
Total Votes:3
Ended:05/30/23
More Stats

Argument Ratio

side graph
 
 Pozitivni argumenti - koristi (1)
 
 Negativni argumenti -nedostaci (2)

Debate Creator

dplantak(9) picThis debate has ended. You can no longer add arguments or vote in this debate.

Praćenje (uhođenje) korisnika putem društvenih mreža 2023

Kritički pristupite temi uhođenja na društvenim mrežama. Pozitivne strane mogu biti npr. otkrivanje pojedinaca ili organizacija koji se bave internetskim prijevarama, dok negativne mogu biti npr. lošije psihičko stanja pojedinca (i osobe koja uhodi i koja je uhođena).

Napišite svoje primjere i argumentirajte ih. Opcijom "Vote" podržite nečiji argument ili ga osporite protuargumentom.

Pozitivni argumenti - koristi

Side Score: 1
VS.

Negativni argumenti -nedostaci

Side Score: 2
Winning Side!
1 point

Personalizirani sadržaj - Praćenje korisnika na društvenim mrežama ne mora nužno biti negativno. Kroz praćenje korisnika dobivamo personaliziran i relevantan sadržaj, kao što su preporuke prijatelja, stranica i aplikacija koje bi nas mogle zanimati. Ovime možemo poboljšati korisničko iskustvo i lakše pronaći informacije koje su nam potrebne ili zanimljive.

Postavke privatnosti - Društvene mreže, pogotovo sada, pružaju mnogo opcija zabrane praćenja te postavke privatnosti kojima korisnici mogu ograničiti ili smanjiti praćenje i uhođenje. Samim time korisnici sami određuju količinu informacija koju žele podijeliti.

Otkrivanje prevara - Pomoću praćenja korisnika možemo otkriti sumnjivo ponašanje na internetu. U to se ubrajaju neetične radnje, ilegalne radnje i slično. Njihove aktivnosti, ukoliko su sumnjive, mogu biti prepoznate kao sumnjive radnje na internetu.

Side: Pozitivni argumenti - koristi
1 point

Sigurnost korisnika - prilikom registriranja na društvene mreže prihvaća se suglasnost da će se korisnika moći pratiti tj. radnje ili podaci koji će se objavljivati putem društvene mreže mogu biti praćeni ili pohranjeni negdje. Ovdje možemo istaknuti kako bi tada osobni podaci korisnika mogli doći u opasnost, a da sam korisnik niti neće biti svjestan da su mu podaci u opasnosti.

Reklame - prilikom prikupljanja korisnikovih podataka bilježi se aktivnost samog korisnika te oglašivači putem društvenih mreža koriste priliku kako bi čim lakše prodali svoj proizvod. Tome možemo svjedočiti kako smo na dnevnoj razini bombardirani reklama na različitim društvenim mrežama. U ovome primjeru možemo također svjedočiti uhođenju jer većina reklama usmjerena je na sadržaje koje je korisnik prije pregledavao.

Side: Negativni argumenti -nedostaci
1 point

Praćanje korisnika putem društvenih mreža je postalo svakodnevica, što rezultira vrlo lošom slikom društva.

Kao najvažniji argument protiv uhođenja korisnika putem društvenih mreža naveo bi narušavanje sigurnosti i privatnosti samih korisnika i njihovih bližnjih. Konstantno praćenje objava nekih korisnika se po nekim istraživanjima može svrstati čak i u blaži oblik ovisnosti čije posljedice mogu biti razne.

Povodljivost - praćenje korisnika na društvenim mrežama ima velik utjecaj na društvo budući da mnogi svoje uzore pronalaze upravo na društvenim mrežama. Učestalo praćanje može prerasti u opsesiju i slijepo slijeđenje puta koji je "idol" izabrao što može loše rezultirati.

Side: Negativni argumenti -nedostaci